Tuesday, 19 March 2013

Pabila engkau terjatuh dan menangis

"Tampakkan sifat-sifatmu nescaya Dia akan membantumu dengan sifat-sifatNya. Tampakkan kehinaanmu nescaya Dia membantu dengan Kemuliaan-Nya. Tampakkan kelemahanmu nescaya Dia membantu dengan Kekuasaan-Nya. Tampakkan ketidakberdayaanmu nescaya Dia membantu dengan Daya dan Kekuatan-Nya"

Ketika secara zahir ALLAH s.w.t menjadikanmu taat melaksanakan perintah dan secara batin menganugerahkan sikap pasrah kepada-Nya, bererti Dia telah melimpahkan nikmat yang amat besar padamu. Sungguh rahsia-rahsia ALLAH itu Maha Seni sehingga terkadang engkau tidak menghargainya lantaran kaburnya mata hati.


Tunjukkan kemurkaan kepada saudara-saudaramu. Biasakan dirimu memberi dan mengasihi. Memberi secara langsung adalah pengeluaran harta dan menyerahkannya kepada mereka. Sementara, memberi secara tidak langsung adalah menunjukkan perhatian. Jangan bakhil dan menahan apapun yang mampu kau berikan kepada mereka. Kerana keramahan, kemurahan dan kelapangan merupakan inti perjalanan. Siapa saja yang menjaga sifat-sifat itu dalam hidupnya, nescaya seluruh rintangan yang menghalangi dan mengotori mata hati akan sirna.

Berikan khabar gembira kepada malam bahawa fajar akan tiba; mulai dari puncak pergunungan hingga ke lembah-lembah. Berikan khabar gembira kepada orang-orang yang beriman bahawa jalan keluar akan segera datang secepat cahaya dan sekelip mata.

ALLAH tidak pernah mensia-siakan kita, hanya kita yang mensia-siakan peluang dan masa yang ALLAH berikan pada kita. Istighfar.

No comments:

Post a Comment